Tuesday, February 15, 2011

"Dersim 38" Belgeseline Uygulanan Sansürle İlgili Basın Açıklaması

Kultur ve Turizm Bakanligi'nin sansur israrini kiniyoruz!

Turkiye'den cikan filmlerin dunya festivallerinde el ustunde tutuldugu, buyuk basarilara imza attigi bir donemde, ulkemizde sinema alaninda yeni sansur mekanizmalarinin devreye sokuldugunu kaygiyla izlemekteyiz.

Gecen yillarda R. Arzu Koksal'in belgesel filmi “Son Kumsal”in Inebolu'daki gosterimi AKP'li Belediye Baskani Idris Gulec tarafindan yarida kesilmisti. Daha sonra Huseyin Karabey'in “Gitmek” ve Kazim Oz'un “Fotograf” adli filmleri Kultur ve Turizm Bakanligi'nin mudahalesi ile gosterilecekleri uluslararasi festivallerin programlarindan son anda cikartilmisti.

Gectigimiz hafta, Bianet yazari Av. Fikret Ilkiz, T. C. Kultur ve Turizm Bakanligi adina kaleme alinmis kendisine ulastirilan bir mektup yayinladi. Kultur ve Turizm Bakanligi adina Telif Haklari ve Sinema Genel Muduru Abdurrahman Celik imzasiyla yapilan bir 'aciklama' Cayan Demirel'in “Dersim 38” adli filminin yasaklanmasini savunuyordu.

Daha once Denetleme ve Siniflandirma Kurulu tarafindan dagitim yasagi getirilen “Dersim 38” belgeseliyle ilgili olarak yonetmen ve yapimci, kararin iptali icin mahkemeye basvurarak davayi kazandigi halde; Kultur ve Turizm Bakanligi karari Danistay'a goturerek bu yuz kizartici yasagin tekrar uygulamaya konmasi icin calismakta ve sozkonusu yasagi hararetle savunmaktadir. Bakanligin aciklamasinda dile getirilen ve “bir belgeselin uymasi gereken kurallar” olarak sunulan argumanlar ise, ancak baski rejimlerinde rastlanabilecek bir propaganda film recetesinden farksizdir.

Sinema sektorunu desteklemesi ve yaratici filmlerin yapimini tesvik etmesi beklenen bir kurumda, belgesel yapimini akla ziyan kaliplara sokmaya calisan, yaklasimini begenmedigi filmleri ise yasaklamayi marifet sayan bir zihniyetin egemen olmasi biz sinemacilari utandirmaktadir.

Bu cagdisi ve yasakci yaklasimi kiniyor, hem “Dersim 38” belgeselinin uc yila yayilan hukuk mucadelesinin hem de bundan sonraki butun yasakci girisimlerin takipcisi olacagimizi bildiriyoruz.


Altyazi Aylik Sinema Dergisi
Documentarist - Istanbul Belgesel Gunleri
Sine-Sen Sinema Emekcileri Sendikasi
Uluslararasi Isci Filmleri Festivali
YeniFilm Dergisi
Yeni Sinema Hareketi

No comments:

Post a Comment