Thursday, March 7, 2013

Saturdox 9 Mart Gösteriminde İki Belgesel Birden!



Saturdox Belgesel Buluşmaları'nda 9 Mart 2013 Cumartesi günü belgeselseverler iki filmi ard arda izleyebilecekler. İlk film Nejra Latić Hulusić ve David-Jan Bronsgeest tarafından 2011'de çekilen 20 dakikalık Sinema Aşkı (Her Cinema Love). Ardından gösterilecek film ise Heddy Honigmann tarafından çekilen 2001 yapımı 50 dakikalık İyi Koca, Sevgili Oğul (Good Husband, Dear Son). Gösterimler sonrasında Halide Velioğlu “Bosna’da geçmişle uzlaşmanın mahrem ve gündelik kayıtları” başlıklı bir sunum gerçekleştirecek.



Sinema Aşkı
(Her Cinema Love )
Yön. /Dir.: Nejra Latić Hulusić, David-Jan Bronsgeest
Bosna-Hersek, Hollanda / Bosnia Herzegovina, The Netherlands, 2011, 20'

Sena Bosna'da bir sinemanın barını işletir. Barın kapısı herkese açıktır, savaş zamanı keskin bir nişancı olup Sena'nın yaşadığı sokakta insanları hedef alan Slavisa'ya bile. Sena'nın 16 yaşındaki oğlunun keskin bir nişancının kurşunuyla öldüğünü bilen Slavisa, dükkânda yarı zamanlı işler yapar...


İyi Koca, Sevgili Oğul
(Good Husband, Dear Son) 
Yön. /Dir.: Heddy Honigmann
Hollanda / The Netherlands, 2001, 50'

Saraybosna yakınlarında, Ahatovici köyünde yaşayan dul kadınların hikâyesi, Bosna savaşına dair pek çok gerçekliği de içinde taşıyor. Hayat, Saraybosna'nın dışındaki yeşil tepelerde bulunan Ahatovici köyünde sakin geçmektedir. Fakat 1992 yılında Çetniklerin köyde gerçekleştirdiği katliamda erkeklerin %80'i öldürülür. Savaşa kurban vermeyen tek bir ev yoktur. On yıl sonra bu acılı kadınlar, günlük işlerine ve ritüellerine devam ederken kocalarını ve evlatlarını hatırlarlar.

Gösterimler ücretsizdir ve filmler İngilizce ve Türkçe altyazılı izlenebilecektir.

Not: Basın bülteninden alınmıştır.



No comments:

Post a Comment