Monday, May 27, 2013

DEPO'da Belgesel Gösterimi ve Tartışma


30 Mayıs 2013 Perşembe günü saat 19.00'da DEPO'da oldukça değerli bir gösterim ve tartışma gerçekleştirilecek. Anıl Çizmecioğlu'nun Eğitim Zaiyatı adlı belgeselinin gösteriminden sonra yakın zamanda Asker Doğmayanlar kitabını okuyucularla paylaşan Pınar Öğünç ¨Kimse Asker Doğmuyor¨ başlıklı bir tartışmaya izleyicileri davet edecek.

Detaylı bilgi için basın bülteninden alınan aşağıdaki metni inceleyebilirsiniz:


Zorunlu Askerlik, Gönüllü Red
30 Mayıs 2013, Perşembe 19:00
Kışlalardaki şaibeli asker ölümlerine eğilen "Eğitim Zayiatı" belgeseli ve militarizmin tüm kurumlarına itiraz eden 14 vicdani retçinin öykülerinin yer aldığı "Asker Doğmayanlar" kitabı üzerinden zorunlu askerliği konuşuyoruz.
Eğitim Zayiatı
Yönetmen-Kamera-Fotoğraf: Anıl Çizmecioğlu 
Süre: 50’ 24”
Yapım Yılı: 2013 
Özgün Dil: Türkçe, Kürtçe 
Altyazı: İngilizce, Türkçe 


Türkiye’de zorunlu askerlik sistemi içerisinde kaza, kavga, intihar gibi sebeplerle onlarca genç erkek şüpheli şekilde hayatını kaybediyor. Belgeselde, ailelerin bu süreçte yaşadıkları olaylar, hak arama mücadeleleri ve çocuklarının ölümü ardındaki şüpheleri derinleştirecek bulgular anlatılıyor. 
Hikâyesi anlatılan isimler: Adil Şipal, Cemal Timur, Davut Yıldırım, Murat Oktay Can, Nesim Tarhan, Serhat Yıldız, Sevag Şahin Balıkçı, Taner Deş, Uğur Kantar, Volkan Kamalak.
Tartışma: Pınar Öğünç, "Kimse Asker Doğmuyor"
Bu ülkede vicdani retçiler yıllardır zorunlu askerliğe ve militarizmin kök saldığı her alana dair tavırlarını, hayatlarını değiştiren politik bir beyanla yapıyor. 14 vicdani retçiyle yapılan uzun görüşmelere dayanan "Asker Doğmayanlar" kitabı (Hrant Dink Vakfı yayınlarından) bir hakikati anımsatmaya çalışıyor: Kimse asker doğmuyor. 
Söz, Tayfun Gönül, Vedat Zencir, Yuri, Mehmet Tarhan, İnci Ağlagül, Halil Savda, Ferda Ülker, Enver Aydemir, İnan Mayıs Aru, İnan Suver, Muhammed Serdar Delice, İlyada Erkuş, Hayri Kamalak, Kemal Acar ve Merve Arkun'da.



No comments:

Post a Comment