Thursday, February 24, 2011

Diyalog Sempozyumu '10


12-14 Mart 2010'da Diyarbakır'da gerçekleştirilen Diyalog Sempozyumu'10 Boğaziçi ve Dicle Üniversiteleri öğrencilerinin birlikte kurduğu ve yürüttüğü bir oluşum. Bu linkten takip edilebilecek bloglarında da özellikle Kürt belgesel sineması üzerine yapılan söyleşileri ve videoları izlemeniz mümkün.

Wednesday, February 23, 2011

Sözdar

"... Kürtçe, ‘sözünü yaşayan kadın’ anlamına gelen bu kelime, PKK’nın üst düzey kurmaylarından birinin kod ismi. Öyküsü !f İstanbul Film Festivali’nde gösterilmekte olan aynı isimli bir belgesele konu olan bu kadının nüfustaki ismi, Nuriye Kesbir. Hollandalı yönetmen Annegriet Wietsma’ya ait belgesel, 2006 yılında PKK’nın Kandil’deki kamplarından birinde düzenlenen bir törenin görüntüleriyle başlayıp sona eriyor. Arada seyirciyi Eylül 2001’e götürüyor ve örgüt adına propaganda yapmak üzere seyahat ettiği Hollanda’da tutuklanarak yargılanan Kesbir’in Lahey’deki mahkemede başlayıp yasadışı yollardan döndüğü Kandil’de biten yolculuğuna tanık ettiriyor ..."


Nuriye Kesbir'in !F İstanbul Film Festivali'nde gösterilen belgeseli Sözdar hakkında Dilek Kurban'ın kaleme aldığı köşe yazısını okumak için tıklayabilirsiniz.

Anadolu'nun İsyanı

Devlet ihaleleriyle şirketlere "kullanım hakkı devredilen" su kaynaklarımızın üzerine inşa edilmesi planlanan HES'lerin Anadolu'da yaşayan tüm canlıların yaşam hakkına saldırıda bulunduğunu artık hepimiz biliyoruz. Rüya Arzu Köksal'ın !fİstanbul'da gösterimi yapılan filmi Bir Avuç Cesur İnsan'la birlikte Anadolu'nun İsyanı da yaşam alanlarına müdahale edilen ve seslerini duyurmaya çalışan herkesin sesi olmaya çalışan; onlara sıkıntılarını ilk ağızdan dile getirmeleri için fırsat veren bir belgesel. Filmi iki ayrı site üzerinden izlemeniz ve indirip paylaşmanız mümkün: Anadolu Nehirleri adlı sitenin halihazırda İngilizce versiyonu da hizmet vermekteyken bir diğer site olan Anadolu'yu Vermeyeceğiz'de de manifesto, HES raporu ve bundan sonra neler yapılabileceğine dair bilgileri bulabilirsiniz.

Bir de hatırlatma: 16 Nisan'da "Büyük Anadolu Yürüyüşü"nün gerçekleştirilecek. Yürüyüşle ilgili bilgilerin olabildiğince fazla kişiye duyurulması hepimiz için önemli bir görev teşkil etmekte.

Wednesday, February 16, 2011

"Bir Avuç Cesur İnsan" !f İstanbul'da Galasını Yapıyor

Hidro Elektrik Santralleri'nin (HES) yapımına karşı kamuoyunun sert tepkisinin medyadaki tezahürüne çok değil kısa zaman evveline kadar sıklıkla tanık olduk. Rüya Arzu Köksal'ın Bir Avuç Cesur İnsan adlı 2011 yapımı belgeseli de Doğu Karadeniz'deki üç vadiye yapılması planlanan HES'lere karşı yöre mensuplarının verdiği mücadeleleri kendi ağızlarından duymamıza ve deneyimlerine ortak olmamıza fırsat veriyor. Filmin galası !f İstanbul 2011'de 20 Şubat saat 17:30'da AFM Fitaş'ta yapılacak.

Filmin özetini, fragmanını ve seanslarını !f İstanbul 2011'in sitesinden takip edebilirsiniz.

Saturdox Belgesel Buluşmaları'nda Miraz

Miraz (Hope)
19 Şubat 2011 Cumartesi
Saat: 19:00
Yönetmen: Rodi Yüzbaşı
2010, 44', Türkiye

Son yüzyıl içinde; Rus savaşı, Ermenilerin sürgün edilmesi, Geliye Zila, Ağrı Direnişi, son olarak bölgede süre giden savaş olmak üzere pek çok olayı yaşamış, hepsinden etkilenmiş bir köy... "Miraz", bu köyde yaşayan ve umudu kaçak yollardan Avrupa´ya gitmekte bulan bir genç ile aynı şekilde Fransa´ya iltica etmiş çocuklarının bir gün geri döneceğini umut eden bir anne babanın bekleyişini anlatıyor.

Başlıca Ödüller:
* TRT Belgesel Film Yarışması - En İyi 2. Film, 2010
* Altın Safran Belgesel Film Festivali - En İyi Film, 2010
* Istanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali - En İyi Film, 2010
* Cine Verite İran Uluslararası Belgesel Film Festivali - Özel mansiyon, 2010
* Festival du Film de Strasburg, En İyi Belgesel, 2011

Söyleşi: Nazan Üstündağ, "Kürtlerin Çilesi"

Gösterimler ücretsizdir.
Film Türkçe ve İngilizce altyazılı gösterilecektir.

Yer: Tütün Deposu, Lüleci Hendek cad. No: 12 Tophane, İstanbul

Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiye yukarıdaki metnin de alıntılandığı Documentarist'in sayfasından ulaşabilirsiniz.

Tuesday, February 15, 2011

İstanbul Modern'de Stuart Comer Söyleşisi


Kutluğ Ataman'ın "İçimdeki Düşman" sergisine paralel olarak gerçekleştirilen "Kimlik ve Coğrafya" başlıklı sergi konuşmaları dahilinde, 18 Şubat günü saat 16:00'da, İstanbul Modern Müzesi'nde, Stuart Comer söyleşisi gerçekleşecek. Tate Modern'in Film Küratörü olan Comer, birçok film festivalinde jüri üyeliği, 2007 Lyon Bienali'nde de eş küratörlük yaptı.

Kısa Haberler

**London's Global University, PhD düzeyinde bir ağ iletişimi sağlamak amacıyla, yeterli yabancı dile ve altyapıya sahip bir gönüllü aramakta. İlgilenenler şu adresten iletişime geçebilirler;
** "American Anthropological Association" tarafından Montreal'de düzenlenen Society for Visual Anthropological (SVA) Senelik Buluşmaları Mart, 15 2011 tarihi başvurmak için son gün olmak üzere, makalelerini bekliyor. Bu senenin teması; "Traces, Trademarks, and Legacies" (İzler, Markalar, ve Miraslar). 'Online' başvurular için www.aaanet.org adresini, ayrıntılı bilgi için www.societyforvisualanthropology.org adresini kullanabilirsiniz.

** Norwegian University of Science and Technology tarafından düzenlenen "10. International Conference of the Nordic Society for Intermedial Studies (NorSIS) 26-28 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek. Konferansta sunulacak makalelerin son başvuru tarihi, 15 Mayıs 2011. Ayrıntılı bilgi için; www.ntnu.no/ikm.mediaacts.

** University of Westminster tarafından düzenlenen "Transforming Audiences 3" konferansı, 1-2 Eylül 2011 tarihlerinde Londra'da gerçekleşecek. Makaleler için son başvuru tarihi, 21 Nisan 2011. Ayrıntılı bilgi için; www.transformingaudiences.org.uk

** Gezici kısa film festivali "Lunafest, by, for, about a Women", bu sene Amerika ve Kanada'da 150'yi aşkın sinema salonunu dolaşacak. Festival 20'dakikadan kısa, kadınlar tarafından, kadınlar için ya da kadınlar hakkında yapılmış filmleri bekliyor; www.lunafest.org. Son başvuru tarihi 1 Nisan 2011.

** Dağ Kültürü Derneği tarafından düzenlenen 6. Dağ Filmleri Festivali, 1-6 Mart tarihleri arasında izleyici ile buluşacak. Festival filmleri, "Dünyadan", "Keşif Ruhu", "Ülkemizden", "Doğa-Çevre-İnsan", "Bisiklet" ve "Kayak" temaları altında toplanacak. Ayrıntılı bilgi için; www.dagfilmfest.org.

Art Access Dergileri Şubat Ayı Boyunca Ücretsiz

Taylor and Francis Group'a ait tüm görsel sanat dergileri, üye olmaya gerek olmadan, şubat ayı boyunca ücretsiz olarak aşağıdaki adresten okunabilecek:

http://www.tandf.co.uk/journals/artaccess/index.asp

Koleksiyon, sanat tarihi, fotoğraf, görsel antropoloji, görsel kültür gibi konulara sahip 20'den fazla dergiyi barındırıyor.

Ücretsiz ulaşımın son günü Şubat 28, 2011.



"Dersim 38" Belgeseline Uygulanan Sansürle İlgili Basın Açıklaması

Kultur ve Turizm Bakanligi'nin sansur israrini kiniyoruz!

Turkiye'den cikan filmlerin dunya festivallerinde el ustunde tutuldugu, buyuk basarilara imza attigi bir donemde, ulkemizde sinema alaninda yeni sansur mekanizmalarinin devreye sokuldugunu kaygiyla izlemekteyiz.

Gecen yillarda R. Arzu Koksal'in belgesel filmi “Son Kumsal”in Inebolu'daki gosterimi AKP'li Belediye Baskani Idris Gulec tarafindan yarida kesilmisti. Daha sonra Huseyin Karabey'in “Gitmek” ve Kazim Oz'un “Fotograf” adli filmleri Kultur ve Turizm Bakanligi'nin mudahalesi ile gosterilecekleri uluslararasi festivallerin programlarindan son anda cikartilmisti.

Gectigimiz hafta, Bianet yazari Av. Fikret Ilkiz, T. C. Kultur ve Turizm Bakanligi adina kaleme alinmis kendisine ulastirilan bir mektup yayinladi. Kultur ve Turizm Bakanligi adina Telif Haklari ve Sinema Genel Muduru Abdurrahman Celik imzasiyla yapilan bir 'aciklama' Cayan Demirel'in “Dersim 38” adli filminin yasaklanmasini savunuyordu.

Daha once Denetleme ve Siniflandirma Kurulu tarafindan dagitim yasagi getirilen “Dersim 38” belgeseliyle ilgili olarak yonetmen ve yapimci, kararin iptali icin mahkemeye basvurarak davayi kazandigi halde; Kultur ve Turizm Bakanligi karari Danistay'a goturerek bu yuz kizartici yasagin tekrar uygulamaya konmasi icin calismakta ve sozkonusu yasagi hararetle savunmaktadir. Bakanligin aciklamasinda dile getirilen ve “bir belgeselin uymasi gereken kurallar” olarak sunulan argumanlar ise, ancak baski rejimlerinde rastlanabilecek bir propaganda film recetesinden farksizdir.

Sinema sektorunu desteklemesi ve yaratici filmlerin yapimini tesvik etmesi beklenen bir kurumda, belgesel yapimini akla ziyan kaliplara sokmaya calisan, yaklasimini begenmedigi filmleri ise yasaklamayi marifet sayan bir zihniyetin egemen olmasi biz sinemacilari utandirmaktadir.

Bu cagdisi ve yasakci yaklasimi kiniyor, hem “Dersim 38” belgeselinin uc yila yayilan hukuk mucadelesinin hem de bundan sonraki butun yasakci girisimlerin takipcisi olacagimizi bildiriyoruz.


Altyazi Aylik Sinema Dergisi
Documentarist - Istanbul Belgesel Gunleri
Sine-Sen Sinema Emekcileri Sendikasi
Uluslararasi Isci Filmleri Festivali
YeniFilm Dergisi
Yeni Sinema Hareketi

University of Westminster PhD için Burs Olanakları Sunuyor


Westminster Üniversitesi'ne bağlı, Sanat ve Medya Alanında Araştırma ve Eğitim Merkezi (The Center for Research and Education in Arts and Media - CREAM) görsel sanatlardan, fotoğraf, film ve 'new media art'a kadar bir çok alanda çeşitli çalışmalar yürütmekte. Merkez aynı zamanda İngiltere'deki sanat ve tasarım departmanları arasındaki sıralamalarda ilk altıda bulunmakta. 30 aktif araştırma görevlisi ve 30 doktora öğrencisi ile çalışan bölüm hem pratik hem de teorik alanda çeşitli doktora programları yürütmekte. Doktora alanında yapılan araştırmalar, seramik, görsel sanatlar, dijital sanatlar, sanat ve bilim ilişkileri, film, fotoğraf ve müzik alanında geniş bir yelpazeye yayılmakta.
Programlara başvuru yapmak için bu linkten, programlar hakkında bilgi almak için bu linkten yararlanabilirsiniz.
Son başvuru tarihi 14 Mart 2011.

Sunday, February 13, 2011

Omar Amiralay 5 Şubat'ta Hayatını Kaybetti

Muhalif belgeselleriyle tanınan Suriyeli yönetmen anısına, Altyazı Dergisi, Mart 2008'de Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi'nde ArteEast direktörü Rasha Salti moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiyi paylaştı.

Bu bağlantıdan söyleşiyi okuyabilirsiniz.

Nazım Hikmet Akademisi Sinema Bölümü Hazırlık Sınıfı Açılıyor

NHA Sinema Bölümü, kendi bünyesinde sinema eğitimine dahil olmak ve sinema alanında kendini geliştirmek isteyen öğrenci adayları için bir Hazırlık Sınıfı açıyor.

NHA Sinema Bölümü, hazırlık sınıfının temel amacını “üretim heyecanıyla akademik disiplini buluşturmak” olarak açıklıyor. NHA’nın Bahar Dönemi boyunca gerçekleşecek dersler boyunca, NHA’nın ve Sinema Bölümü’nün temel yaklaşımını ve hedeflerini paylaşmak, sinema eğitimi alabilmenin altyapısını oluşturmayı amaçlayan bir yöntemsel – kuramsal zemin örebilmek, sinema alanında güncel ve tarihsel kimi tartışma başlıklarına giriş yapabilmek hedefleniyor.

Hazırlık Sınıfı’nı başarıyla bitiren öğrenciler, 2011-2012 eğitim yılında mülakata girmeden NHA Sinema Bölümü’nde okumaya hak kazanacaklar.

Haftada bir gün ve üç saatlik oturumlar halinde işlenecek derslerde, öğrencilerin “alıcı” değil “katılımcı” olmaları özellikle gözetilecek.

NHA Sinema Bölümü Hazırlık Sınıfı’na başvurmak için herhangi bir ön şart aranmıyor. Programa katılmak isteyenlerin, 25 Şubat 2011’e kadar NHA’ya gelerek veya NHA internet sitesinden edinilebilecek başvuru formu ve niyet mektubunu doldurmaları ve 26 Şubat 2011 tarihinde gerçekleştirilecek olan ön görüşmeye katılmaları yeterli olacak.

Ayrıntılı bilgi ve başvuru formu için: nazimhikmetakademisi.org

V. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Yarışması

Dünya Mimarlık günü nedeniyle, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmlari Festivali bu sene 3 - 9 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleşecek. Festivalin yarışması kapsamında, yurtiçinden ve yurtdışından yarışmaya katılarak ön elemeyi geçmiş olan filmler, seyirci ile buluşturulacak. Aynı zamanda, yarışma dahilinde çeşitli söyleşi ve etkinlikler de düzenleniyor olacak.

Ayrıntılı bilgi için: www.archfilmfest.org

Altyazı Sinema Seminerleri Başlıyor


YARATICI SENARYO YAZIMI ATOLYESİ
Egitmen: Mehmet İnan
Baslangic Tarihi: 26 Subat 2011 Cumartesi
Saat: 11:00-17:00 (4 hafta, toplam 24 saat)
Yer: Bogazici Universitesi Mithat Alam Film Merkezi
Ayrintili bilgi icin tiklayiniz

KARSILASTIRMALI FILM ANALIZLERI SEMINERI
Egitmen: Mehmet Acar
Baslangic Tarihi: 27 Subat 2011 Pazar
Saat: 11:00-15:00 (8 hafta, toplam 32 saat)
Yer: Bogazici Universitesi Mithat Alam Film Merkezi

Kayit ve rezervasyon icin seminer@altyazi.net adresine mail atabilir ya da mesai saatleri icerisinde (212) 287 19 49 (dahili 120) numarali telefondan bilgi alabilirsiniz.

SOCDOC - 'Social Documentary' alanında master eğitimi

School of Visual Arts'da verilen sosyal belgesel eğitimi, New York'un belgesel endüstrisi ile etkileşim içinde olmak ve endüstri içinden eğitmen ve konuk konuşmacı sağlayabilmek ile övünmekte. Bu eğitmenlerin içinde, Susan Fromke, Alex Gibney, Sheila Nevins ve Yves Jeanneau gibi isimler mevcut.
Social Documentary alanında MFA eğitimi veren bölüm, belgesel çekmek için gerekli pratik eğitimin yanında, teorik eğitime de önem veriyor. Program dahilinde, gazetecilik, sosyal aktivizm ve film sanatı gibi alanlarda dersler almak da mümkün.
Okul aynı zamanda günlük turlar düzenleyerek, öğrenci adaylarına bölümü ve bölüm akademisyenlerini tanıma fırsatı da sağlıyor.
Ayrıntılı bilgi için, internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz: mfasocdoc.sva.edu

Tuesday, February 8, 2011

Yaklaşan Son Başvuru Tarihleri

Media Fields Journal: 15 Şubat 2011
Belgesel Sinema üzerine güncel konulara yer veren dergi, üçünü sayısında belgesel üzerine tekrar düşünmek için sınırları nasıl çizebiliriz sorusu üzerine yoğunlaşıyor ve 1500-2500 kelimelik makaleler, video çalışmaları ve söyleşi başvurularını kabul ediyor.

Sheffield Doc/Fest: 18 Şubat 2011
Sheffield Doc/Fest 16-21 yaş arasında, İngiltereli gençlerden bir gençlik jürisi kuracak. Seçilen jüri üyeleri aynı zamanda mart ayında gerçekleşecek bir projenin de içinde yer alarak, çeşitli filmler izleyecek, üzerlerinde tartışacak ve önemli isimlerin katıldığı seminerleri dinleyecekler.

FIDLab: 19 Şubat 2011
Yazılımdan, post-production evresine kadar her aşamadaki film projelerini destekleyen FIDMarseille'e başvuru için gönderilecek projelerde format, uzunluk ve ya konu sınırlaması yok.

Festivale gönderilebilecek filmler için süre ya da yapım kısıtlaması bulunmamakta.

Margaret Mead Film & Video Festival: 1 Nisan 2011 (geç başvuru için; 9 Mayıs 2011)
American Museum of National History tarafından her sene gerçekleştirilen festival, bu sene de, geçtiğimiz iki sene içinde üretilen filmlerin başvurularını kabul ediyor.

3. kez düzenlenecek festival, ses ve görüntünün tekrar kullanımını, bu kullanımların uygunluğunu ya da uygunsuzluğunu sorguluyor. Gönderilecek filmlerin 20 dakikalık ya da daha kısa ve 2009'dan sonra üretilmiş olmaları gerekmekte.

Friday, February 4, 2011

Saturdox Belgesel Buluşmaları'nda Kahire Çöplüğü


Kahire Çöplüğü (Cities on Speed - Cairo Garbage)
5 Ocak 2011 Cumartesi
Saat: 19:00
Yönetmen: Mikala Krogh
2009, 55', Danimarka

Kahire´nin bugünkü nüfusu yaklaşık 20 milyon. Çöpler sokaklara yığılıyor ve yığınlar giderek büyüyor. Pek çok fikir ileri sürülüyor, fakat kimse sorunun nasıl çözüleceğini bilmiyor. Hem çöplerle iç içe yaşayan Kahirelilere, hem de sorunu çözmek ve halka çöplerin nasıl toplanacağını öğretmek için İtalya´dan getirilen çöp imha uzmanlarına odaklanan film, Kahire´deki kent yaşamını çarpıcı şekilde yansıtıyor.

Başlıca Festivaller:
* IDFA, Melbourne, CPH:DOX, Göteborg

Söyleşi: Sibel Yardımcı, "Atık Kent Kahire: Piramitler, Çöpler ve Kent Yönetimi"

Yer: Tütün Deposu, Lüleci Hendek cad. No: 12 Tophane, İstanbul

Gösterimler ücretsizdir.
Film Türkçe ve İngilizce altyazılı gösterilecektir.

Filmin fragmanını bu linkten izleyebilir, daha detaylı bilgiye ulaşmak için Documentarist'in sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Wednesday, February 2, 2011

6. Uluslararasi İşçi Filmleri Festivali, Son Çağrı

1–8 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir'de eşzamanlı olarak başlayacak olan 6. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali filmlerinizi bekliyor.
İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılacak gösterimlerden sonra bütün bir yıla yayılacak olan festival kent kent gezecek ve sınırları aşarak Kıbrıs'a, Torino'ya ve Londra'ya uğrayacak.
Yarışmasız, biletlerin ücretsiz olduğu Festival’in temel amacı Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını, mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmak, ülkemizde yoksulların, işçi ve emekçilerin filmlerinin üretimini özendirmek.
. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'ne belgesel veya kısa-uzun kurmaca dalında filmleri ile başvurmak isteyenler öncelikle başvuru formunu doldurup biri filme dair ve digeri filmin yönetmeninin/yönetmenlerinin olmak üzere yüksek çözünürlüklü en az iki görseli festival@sendika.org adresine göndermelidirler.
Son başvuru tarihi 11 Şubat 2011, filmlerin son teslim tarihi 5 Mart 2011’dir.
Ayrıntılı bilgi için: www.iff.org.tr

Tuesday, February 1, 2011