Tuesday, December 27, 2011

Saturdox Belgesel Buluşmaları'nda "Işığa Özlem"


Saturdox Belgesel Buluşmaları'nda bu hafta (bu hafta için 30 Aralık Cuma günü) Patricio Guzman'ın Işığa Özlem adlı belgeselinin gösterimi yapılacaktır. Belgeselin ardından Hakikat, Adalet, Hafıza Çalışmaları Merkezi'nden Özgür Sevgi Göral'la söyleşi yapılacaktır. Filmin fragmanını bu link üzerinden izleyebilirsiniz.

(Nostalgia for the Light)
Yön. /Dir.: Patricio Guzman
2010, 90', Şili, Fransa, İspanya, Almanya, / Chile, France, Spain, Germany

Dünyanın dört bir yanından astronomlar Şili'de üç bin metre yükseklikteki Atacama Çölü'nde yıldızları gözlemlemek için toplanır. Çölde gökyüzü o kadar saydamdır ki evrenin sınırlarının doğru bir şekilde görünmesine izin verir. Güneşin haşin ışınlarıyla kuruyan çöl toprağında ise cesetler zarar görmeden kalmıştır. Bunların bir kısmı mumyalar, kaşifler ve madencilerdir. Bazıları ise diktatörlük dönemindeki politik tutuklulardır... Astronomlar uzak galaksilerdeki olası dünya dışı hayatı araştırırken, bu gözlemevinin eteklerinde kadınlar, çöl kumunda kaybolan akrabalarını ararlar.

Başlıca Festivaller/Ödüller:
* Avrupa Film Akademisi En İyi Belgesel (Prix Arte), 2010
* Abu Dhabi Film Festivali, En İyi Belgesel, 2010

Gösterimler ücretsizdir ve 19.00'da başlayacaktır.
Film İngilizce ve Türkçe altyazılı gösterilecektir.

Not: Basın bülteninden alınmıştır. Detaylı bilgi için: http://www.depoistanbul.net/tr/activites_detail.asp?ac=60

Sunday, December 25, 2011

"Emek Bizim" eylemi yapıldı, beklemedeyiz!

24 Aralık 2011'de gerçekleştirilen eylemde malûm Emek Sineması'nın yıkılmaması için sesler duyuruldu ve geniş bir skala içerisinde binlerce kişi hep birlikte Emek'in bir rant aracı haline getirilmemesi için, kamunun yani bizim olan bu ismi ile müsemma emektar sinemanın önünde toplandı. Bundan sonra sesimizi duyurana kadar katlanarak ve yılmadan sürdürmemiz gereken eylemlerden ilkinin programını bu link üzerinden paylaşmayı ve arşivlemeyi görev biliyoruz. Daha çok eyleme gerek kalmadan bizim olanı almamız dileğiyle...

İstanbul Film Festivali Film Başvurularını Bekliyor


İKSV tarafından Akbank sponsorluğunda 31 Mart - 15 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek İstanbul Film Festivali için Türkiye’den filmlerin başvuruları 3 Şubat 2012 tarihine kadar devam edecek.

31. İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi’nin seçeceği En İyi Film’e 150.000 TL; En İyi Yönetmen’e ise 50.000 TL ödül verilecek. En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleri ise yine 10.000'er TL.

İlk kez 2011 yılında para ödülüyle desteklenen Jüri Özel Ödülü bu yıl Efes Pilsen tarafından verilmeye başlanıyor. Altın Lale Ulusal Yarışma’ya katılan filmler arasından Onat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere Efes Pilsen tarafından 30.000 Amerikan Doları ödül verilecek. İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışması’nda jüri, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Özgün Müzik dallarında da ödül veriyor.

İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışması’na uzun metrajlı kurmaca filmlerin yanı sıra uzun metrajlı belgesel ve animasyon filmler de başvurabilecek. 2011 yılında, 30. İstanbul Film Festivali kapsamında, Altın Lale Ulusal Yarışması, Yarışma Dışı, Yeni Türkiye Sineması ve Belgeseller bölümlerinde Türkiye’den toplam 50 filmin gösterimi yapılmıştı. 31. İstanbul Film Festivali’ne başvuran filmler yine bu bölümlerde gösterilmek üzere değerlendirilecek.

İstanbul Film Festivali Danışma Kurulu, yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, yönetmen Semih Kaplanoğlu, sinema eleştirmeni Esin Küçüktepepınar ve oyuncu Serra Yılmaz’dan oluşuyor. Festivalin kuruluş yıllarından bu yana danışma kurulu üyesi olan sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, bu yıldan itibaren Danışma Kurulu Onur Üyesi olarak İstanbul Film Festivali’ne destek olmaya devam edecek.

Son yıllarda artan belgesel sayısı gözönüne alınarak, festival bünyesinde bu yıldan başlamak üzere bir Belgesel Danışma Kurulu oluşturuldu. Kurulda, yönetmen Berke Baş, yönetmen ve akademisyen Can Candan, yönetmen Elif Ergezen, akademisyen Dr. Alisa Lebow ile sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan yer alacak.

Not: Basın bülteninden alınmıştır. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için tıklayınız.

Saturday, December 24, 2011

7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'ne Başvurular Başladı


01 - 07 Mayıs 2012 tarihlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir'de eşzamanlı olarak başlayacak olan 7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali filmlerinizi bekliyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapılacak gösterimlerden sonra bütün bir yıla yayılacak olan festival kent kent gezerek Türkiye'de Adana'dan Samsun'a, Bursa'dan Diyarbakır'a onlarca şehri gezecek ve sınırları aşarak Kıbrıs'a, Torino'ya ve Londra'ya uğrayacak.

7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'ne belgesel veya kısa-uzun kurmaca dalında filmleri ile başvurmak isteyenler öncelikle başvuru formunu doldurup filme dair ve filmin yönetmeninin/yönetmenlerinin olmak üzere yüksek çözünürlüklü en az iki görsel ile beraber festival@sendika.org adresine yollaması gerekiyor.

Son başvuru tarihi 15 Şubat 2012, filmlerin son teslim tarihi 15 Mart 2012'dir. Filminizin DVD formatlı iki ön izleme kopyasını aşağıdaki adreslere elden teslim edebileceğiniz gibi kargo/kurye ile de gönderebilirsiniz.

İstanbul Halkevi:
İstiklal Caddesi Orhan Adli Apaydın Sokak No:34 Beyoğlu/ İstanbul
Telefon: 0212 245 82 65 Fax: 0212 245 70 10
E-posta: festival@sendika.org

Not: Basın bülteninden alınmıştır.

Friday, December 23, 2011

Boston Kısa Film ve Belgesel Yarışması Sonuçları Açıklandı

16. Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenen ABD’nin tek Türk belgesel ve kısa film yarışmasının sonuçları açıklandı.

Festival komitesinden yapılan açıklamaya göre, yarışmada En İyi Kısa Film Ödülü yönetmenliğini Güçlü Yaman’ın yaptığı Dönüşü Olmayan Yolculuk – Son Durak Frankfurt Havaalanı ile yönetmenliğini Uygar Şirin ve Burcu Aykar Şirin’in yaptığı Ölüm ile adlı kısa filmler arasında paylaşıldı.

En İyi Belgesel Ödülü de yönetmen Enis Rıza’nın Çöpte Dostoyevski Buldum adlı belgeseli ile yönetmen Zeynep Merve Uygun’un In Out adlı belgeseline verildi. Seyirci Ödülleri’ni Kısa Film dalında yine yönetmen Güçlü Yaman’ın Dönüşü Olmayan Yolculuk – Son Durak Frankfurt Havaalanı adlı filmi ile belgesel dalında yönetmen Ahmet Turgut Yazman’ın Göbeklitepe: Dünyanın İlk Tapınağı adlı filmi aldı.

Ayrıca yarışmada bu yıl da özel mansiyonlar verildi. Kısa Film dalında özel mansiyona değer bulunan filmler Veysel Cihan Hızar’ın Adem’in Kuyusu, Orhan İnce’nin Ali Ata Bak, Ertuğ Tüfekçioğlu’nun Direk Aşk, Tunç Şahin’in Hamam, Azime Kanal’ın İzdivaç, Ayşegül Şahinbozkır’ın Süt adlı filmleri oldu. Belgesel dalında ise Sabite Kaya’nın Bedensiz Ruhlar, Nagihan Çakar’ın Büyükaşık’lar, Nefin Dinç’in Öteki Kasaba, Erkal Tülek’in Sudaki Suretler ile Sabine Küper-Büsch ve Thomas Büsch’ün Yollarda adlı filmleri özel mansiyona değer bulundu.

Not: Basın bülteninden alınmıştır.

Thursday, December 15, 2011

15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne başvurular başladı

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin başvuru için basın bültenini aşağıda yayınlıyoruz. İlgilenenlere duyurulur.

10-17 Mayıs 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 15.yaşını kutlamaya hazırlanıyor.

Yapım yılı 2011-2012 olmak önkoşuluyla uzun metraj, belgesel, kısa ve animasyon kategorilerinde film başvurularınızı bekliyoruz.

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne yönetmeni veya yönetmenlerinden biri kadın olan filmler başvurabilir.

Festivale başvurmak için filminizin ön izleme DVD kopyası ile doldurduğunuz başvuru formunu Uçan Süpürge adresine gönderebilirsiniz.

Festivale başvurular için son tarih 1 Mart 2012.

Başvuru Formu ve yönetmeliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.ucansupurge.org/turkce/index2.php?Hbr=413


Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali
Büyükelçi Sok. No: 20/4 Kavaklıdere-06700, Ankara

Tel: 0312 427 00 20
Faks: 0312 466 55 61

http://festival.ucansupurge.org/turkce/index.php

Tuesday, December 13, 2011

Saturdox Belgesel Buluşmaları 17 Aralık'ta başlıyor

SaturDox / Belgesel Buluşmaları'nın DOCUMENTARIST arşivinden oluşturulan 6 aylık yeni programı, yine Türkiye'den güncel belgesellerin yanı sıra dünya belgesel sinemasının çarpıcı örneklerinden seçilerek hazırlandı. SaturDox'un yeni sezon gösterimleri, Haziran ayında Documentarist'te Yeni Yetenek Ödülü'nün sahibi olan Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir'le başlıyor!

(Ecumenopolis - City Without Limits)
Yön. /Dir.: İmre Azem
2011, 93', Türkiye, Almanya / Turkey, Germany

Ekolojik eşikler aşılmış, ekonomik eşikler aşılmış, nüfus eşikleri aşılmış, sosyal uyum bozulmuş. İşte neoliberal kentleşmenin fotoğrafı: “Ekümenopolis”. Bu ilk uzun metrajlı belgeseliyle İstanbul’a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçlayan ve değişim kadar onun dinamiklerini de sorgulayan İmre Azem, bizi yıkılmış gecekondu mahallelerinden gökdelenlerin tepelerine, Marmaray’ın derinliklerinden üçüncü köprünün güzergâhına, gayrimenkul yatırımcılarından kentsel muhalefete, bu uçsuz bucaksız kentte uzun bir yolculuğa çıkartıyor.

Başlıca Festivaller/Ödüller:

* Documentarist 2011, Yeni Yetenek Ödülü
* Saraybosna Film Festivali 2011, İnsan Hakları Ödülü

Gösterimler ücretsizdir ve 19.00'da başlayacaktır.
Film İngilizce altyazılı gösterilecektir.

Gösterimin ardından Yaşar Adanalı'yla bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Not: Basın bülteninden alınmıştır.

Sunday, December 11, 2011

"23. Ankara Uluslararası Film Festivali" Yarışma Başvuruları Başladı

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nca 15-25 Mart 2012 tarihleri arasında düzenlenecek olan 23.Ankara Uluslararası Film Festivali yarışma başvuruları başladı.

Ulusal Uzun Film, Ulusal Kısa Film ve Ulusal Belgesel Film Yarışmaları için son başvuru süresi 9 Ocak 2012 olarak belirlendi.

Ulusal Uzun Film Yarışması’nda En İyi Film, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü (özgün ya da uyarlama), En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Özgün Müzik, En İyi Kurgu dallarında toplam 12 ödül verilecek.

Üç kategoride düzenlenen ve En İyi Kurmaca, En İyi Canlandırma ve En İyi Deneysel film dalında toplam üç ödülün yeraldığı Ulusal Kısa Film Yarışması’nda her bir kategoride En İyi Film ödülü alanlara 2.500,00 TL’lik bir de para ödülü verilecek.

Öğrenci Belgeseli ve Profesyonel Belgesel olarak iki kategoride düzenlenen Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda En İyi Öğrenci Belgesel Filmi ve En İyi Profesyonel Belgesel Filmi dallarında ödül alanlar 2.500.00TL’lik para ödülünün de sahibi olacaklar.

9 Ocak 2012 tarihine dek www.filmfestankara.org.tr adresinden online olarak yapılacak başvurular sonrası yarışmacıların yönetmelikle istenen belgelerini

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı
Farabi Sok.29/1 Çankaya 06690 Ankara adresine iletmeleri gerekiyor.

Ayrıntılı bilgi için:

Beyhan Büyükyıldız

0312 468 77 45/468 38 92


Not: Basın bülteninden alınmıştır.

Saturday, December 10, 2011

2. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali’ne Başvurular Devam Ediyor

Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi tarafından organize edilen “2. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali” başlıyor. Yılmaz Güney Vakfı’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek olan festival; Sinema (kısa film, belgesel), Öykü, Şiir, Karikatür, ve Fotoğraf dallarında olmak üzere beş sanat dalında gerçekleştirilecek.

7 Kasım 2011 – 15 Ocak 2012 tarihleri arasında başvuruları kabul edecek olan festival 15 Ocak ve 15 Mart 2012 tarihleri arasında, İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde yapılacak etkinliklerle devam edecek ve 31 Mart gecesi düzenlenecek ödül töreni ile son bulacak. Festival mekânları ve etkinlik takvimi 1 Ocak 2012 tarihinde ilan edilecek.

Kendi alanlarında saygın onlarca ismin jüri üyesi olarak katıldığı 2. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali maddi değeri olmayan ödüller verilecek. Festivalin amacı yarışmak değil, Yılmaz Güney’in sanat anlayışında vücut bulan, halktan yana sanat yapan amatör ya da profesyonel tüm sanatçıları ortak bir platformda buluşturmak ve üretime teşvik etmektir.

Not: Basın Bülteni'nden alınmıştır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Wednesday, December 7, 2011

Altyazı Aralık 2011 docistanbul Sayfaları

Altyazı Dergisi'nin Aralık 2011 tarihli 112. sayısında bulabileceğiniz docistanbul sayfaları.
Okumak için resme ya da blogun sağ alt köşesinde bulunan Altyazı Sayfaları kutucuğuna tıklayabilirsiniz.

Benim Çocuğum Belgesel Filmine Destek

Can Candan'ın yönetmenliğini yaptığı ve pek çok değerli kişinin de proje yapım kadrosunda bulunduğu uzun metraj belgesel film Benim Çocuğum / My Child'ın desteklenmesine katkı bulunmak isteyen herkesi Facebook sayfasını takip etmeye ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Ayrıca filmin websitesini ziyaret edebilir ve filmin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak için bağışlarınızla destekte bulunabilirsiniz.


Çocuğunuz size eşcinsel, biseksüel, travesti veya transseksüel olduğunu açıklarsa ne olur?

BENİM ÇOCUĞUM çocuğu lezbiyen, gey, biseksüel ve trans olan Türkiyeli bir grup çok cesur ve ilham verici anne ve baba ile ilgili yapım aşamasında olan uzun metraj bir belgesel filmdir.

Bu belgeselde, yedi anne ve baba, içinde yaşadıkları muhafazakar, homofobik ve transfobik toplumda, ebeveyn, aile ve aktivist olmanın ne demek olduğunu yeniden tanımlarken, bu özel deneyimlerini seyirci ile samimi bir şekilde paylaşmalarına tanık oluyoruz.


Çocuğunuz size eşcinsel, biseksüel, travesti veya transseksüel olduğunu açıklarsa ne olur?

BENİM ÇOCUĞUM çocuğu lezbiyen, gey, biseksüel ve trans olan Türkiyeli bir grup çok cesur ve ilham verici anne ve baba ile ilgili yapım aşamasında olan uzun metraj bir belgesel filmdir.

Bu belgeselde, yedi anne ve baba, içinde yaşadıkları muhafazakar, homofobik ve transfobik toplumda, ebeveyn, aile ve aktivist olmanın ne demek olduğunu yeniden tanımlarken, bu özel deneyimlerini seyirci ile samimi bir şekilde paylaşmalarına tanık oluyoruz.

Bu belgeseli gerçekleştirebilmemiz için desteğinize ihtiyacımız var. Bize destek olmak için lütfen aşağıdaki bağlantıya tıklayınız:

http://www.indiegogo.com/MY-CHILD-Parents-of-LGBTs-in-Turkey-speak-out

veya

bizimle irtibata geçin:

info@listagfilm.com

www.listagfilm.com

Yönetmen: Can Candan
Yapımcılar: Gökçe İnce, Ayşe Çetinbaş, Can Candan
Görüntü Yönetmenleri: Melisa Önel, Oğuz Yenen
Yönetmen Yardımcısı: Boysan Yakar
Ortak Yapımcı: H. Metehan Özkan
Proje Danışmanları: H. Metehan Özkan, Mehmet Tarhan


LISTAG (LGBTT Aileleri İstanbul Grubu)
www.listag.wordpress.com

contactlistag@gmail.com

Tuesday, December 6, 2011

"Hangi İnsan Hakları?" Film Festivali Başladı


Documentarist'in bu seneki festivalinin başlığı "Hangi İnsan Hakları?". Bugün başlayan ve 10 Aralık'a kadar sürecek olan festivalde oldukça önemli ve değerli filmleri izlemek mümkün. Festival programına Documentarist'in sitesinden ulaşabilirsiniz. Ücretsiz bu gösterimleri olabildiğince geniş bir seyirci kitlesine ulaştırmak için katkılarınızı da ayrıca bekler, iyi seyirler dileriz.